Biografi

Tobias Nilsson är född och uppvuxen i Göteborg. Han gick musiklinjen på Hvitfeldtska gymnasiet, har kantors- och organistexamen (Ersta & Sköndal högskola  resp. Musikhögskolan vid Göteborgs Universitet) men ägnade sig redan under studietiden främst åt sång. Bland hans sånglärare finns Mikael Bellini, Gunnar Forshufvud, Kai Wessel och MariAnne Häggander. Han har deltagit i mästarklasser med Barbara Schlick, Michael Chance, Emma Kirkby och Andreas Scholl.

Tobias framträder ofta som solist i oratorier och kantater, företrädesvis inom barockmusik men han har även uruppfört nyskrivna verk.
Han är bl a medlem i Danska Radions Vokalensemble och var under många år medlem i Göteborg Baroque. Tillsammans med lutenisten Anders Ericson har Tobias genomfört ett flertal konserter och de har då framfört musik av bl a C. Monteverdi och H. Schütz.
Tobias är även verksam i flera andra vokalensembler, då med renässansmusik som specialitet och han medverkar också på ett antal CD-skivor, bl a på Grammy-nominerade ”The Nightingale” – ett verk av Ugis Praulins som dirigerades av Stephen Layton.

Han sjöng rollen som Actéon (M-A Charpentier) i Utomjordiskas föreställning ”Jakt”, en produktion som bl a spelades på Ystads teater. Tidigare har han medverkat i Utomjordiskas uppsättningar ”Acis et Galatée” och ”Medée”.
På Göteborgsoperan har Tobias bl a sjungit Falken i R. Strauss opera ”Die Frau ohne Schatten” som regisserades av Yannis Houvardas.

2012 sjöng Tobias på invigningskonserten av Nordiska kyrkomusiksymposiet i Reykjavik, Island.

tillbaka